Banci vs case de schimb valutar – ce sa alegi?

banci vs case de schimb valutarIndiferent ca se doreste schimbarea monedei nationale in alte valute sau vice versa, alegerea locului cu cel mai bun curs valutar euro si dolar poate face economii si aduce sume suplimentare in buzunarul celor care urmeaza sa faca astfel de operatiuni. Inainte de a alege locul in care se va face schimbul valutar trebuie sa se cunoasca avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni in parte.

Case de schimb valutar

Casele de schimb valutar sunt unele dintre locurile legale unde se pot face tranzactii intre diferite monede. Cu toate ca in trecut casele de schimb valutar erau destul de prost vazute de catre clienti deoarece ascundeau diverse comisioane care erau afisate in marime foarte mica si in locuri ascunse, in momentul de fata cazurile de acest gen sunt foarte rare.

Avantaje oferite de casele de schimb valutar:

1. Curs mai bun decat cel practicat de banci – Rar se intalnesc case de schimb valutar care sa ofere un curs de schimb identic sau mai slab decat cel al bancilor comerciale, in general cursurile afisate la casele de schimb fiind foarte bune indiferent de moneda care se schimba.

2. Nu trebuie programare pentru sume mari – Daca in cazul bancilor este necesara o programare cu cel putin o zi inainte pentru a se putea schimba sume mari de bani, in cazul caselor de schimb valutar acest lucru nu este necesar.

Dezavantajele caselor de schimb valutar:

1. Nu ofera acelasi sentiment de siguranta – Lipsa agentilor de paza si amplasarea acestora in toate tipurile de locatii induce potentialilor clienti un sentiment de nesiguranta, multi dintre acestia preferand sa isi schimbe banii la banci in mod special atunci cand schimba sume mari de bani, chiar si in conditiile in care casele de schimb afiseaza un curs valutar euro si dolar (vezi exemplu) mult mai avantajos pentru client.

Bancile comerciale

Acesta este cel de-al doilea tip de institutii in cadrul carora se pot schimba diverse monede legal si este cel mai folosit de catre persoanele care au nevoie de astfel de tranzactii.

Avantajele bancilor comerciale

1. Grad ridicat de profesionalism si siguranta – Principalele mari avantaje oferite de bancile comerciale sunt profesionalismul cu care isi trateaza clientii si siguranta pe care le-o ofera in timpul tranzactiilor.

2. Se poate negocia un curs mai bun la sume mari – In cazul sumelor mari, in functie de banca, se poate negocia un curs avantajos.

Dezavantajele bancilor comerciale

1. Necesita programare pentru sume mari – In cazul in care se doreste schimbarea unor sume mari, acest lucru se poate face numai cu programare in prealabil.

2. In cazul in care se asteapta o diferenta mare de curs se sisteaza operatiunile in valuta – Chiar daca bancile nu recunosc, in cazul in care se preconizeaza o fluctuatie mare si se asteapta un curs valutar euro si dolar mult diferit fata de cotatia precedenta, bancile sisteaza tranzactiile valutare pe motiv ca nu detin valuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *