Unde gresesc studentii atunci cand vine vorba de munca

loc de munca si interviuAm observat ca proaspetii absolventi se limiteaza de cele mai multe ori la recrutarile din campusurile universitare (reduse ca procent), cu toate ca exista atatea targuri de munca, anunturi din ziare sau pe Internet (bestjobs, ejobs, neogen etc) sau alte oferte.

Primul lucru pe care il gresesc studentii este ca se lasa de activitatile extrascolare. Asta daca au fost membri in vreun club sau au condus vreo organizatie studenteasca. Ele nu trebuie neglijate in nici un caz.

Majoritatea studentilor fac o greseala asteptand pana in septembrie sa isi caute un job abia dupa ce facultatea s-a terminat. De ce sa pierzi atat de mult timp cand poti sa-ti cauti mai devreme si sa te apuci de munca exact dupa ce ai terminat?

La interviuri. Aici iar gresesc multi pentru ca nu se documenteaza bine despre profilul si activitatile firmei. In principiu trebuie sa dovedeasca ca s-au pregatit serios pentru acel interviu si ca stiu absolut care sunt toate scopurile firmei.

Raspunsuri scurte, de genul „da” sau „nu”. Un sfat: incercati sa fiti cat mai naturali, profitati de acest interviu cat de mult puteti si dovediti de ceea ce sunteti in stare. Si mai ales… nu fiti pasivi. Raspundeti activ la toate intrebarile. Trebuie sa aveti in minte un scop, sa stii de ce ai fi persoana potrivita pentru acel job. Evitati raspunsurile „nu stiu” si „nu m-am gandit la asta”.

Tinuta nepotrivita. Fiind cald (prin absurd vorbim) in iunie-iulie sunteti tentati sa purtati cat mai putine haine. Foarte adevarat. Dar aveti grija ce fel de haine purtati. In cazul in care nu stiati exista tot felul de bluzite albe cu guleras, foarte elegante. Daca veti merge in fustita scurta si maieu cu siguranta angajatorii va vor privi ciudat si vor fi indusi in eroare de aparente si ghici cine va avea de pierdut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *